250 g. Mycelium – Østershatte i gul

250 g. Mycelium – Østershatte i gul

105,00 kr.

Denne pose svampemycelium indeholder 250 gr og kan bruges til op til 10 liter vækstsubstrat.

De gule østershatte ser man sjældent i hverken supermarkedet eller i skoven. Den er typisk mere bitter end den grå/brune østershat. Østershatten er en ideel spisesvamp, der kan bruges i mange forskellige retter.

Med østershatte myceliet kan du dyrke dine egne østershatte helt fra bunden. Du fx. prøve dyrkning af østershatte i kaffegrums.

14 på lager

Beskrivelse

Er du interesseret i dyrkning af Mycelium  til Østershatte?

Med denne ekstra store pose mycelium kan du dyrke dine egne gule østershatte helt fra bunden.

De gule østershatte er typisk mere bitre i smagen end de grå/brune.

Mycelium – Østershatte smager skønt, og er kendt for sin kødfulde konsistens. Den er desuden lidt mere fast end den så brugte champignon, og holder derfor lidt bedre på formen når den tilberedes. I det fri vokser den gerne på døde eller døende løvtræer. Med dette mycelium har du har du chancen for at dyrke den selv, og nyde den lækre spisesvamp derhjemme.

Østershatte egner sig godt til at blive stegt i smør og spist på brød, til svamperisottoen og i pastaretter.

Østerhatte skal opbevares i en lufttæt beholder i køleskabet, og holder sig typisk 5-6 dage. De kan også smørdampes og fryses ned.

Vil du gerne prøve at dyrke østershatte? Du kan gøre det på forskelligt materialer. Vi har guides til træstammer eller stubbe her, og halm her. Du kan også finde vores guide til dyrkning i kaffegrums længere nede på denne side, eller læse her.

Er du overvældet over at skulle dyrke svampe fra bunden? Tjek vores svampepose, hvor vi har gjort det hårde arbejde!

SÅDAN DYRKER DU MYCELIUM – ØSTERSHATTE I KAFFEGRUMS

INGREDIENSER:

En ren plastspand med låg eller en plastikpose. Ca. 2,0 – 2,5 liter.
Ca. 100 g østershatte mycelium. Skal opbevares på køl.
Kaffegrums, frisk og afkølet.
En ske til at røre blandingen sammen.
Tip! Vi har haft bedst resultater med at bruge grums fra filterkaffe, stempelkande eller lignede. Grums fra en espressomaskine kan være meget tørt.

FREMGANGSMÅDE (MED FÆRDIG MÆNGDE KAFFEGRUMS – NOK TIL AT FYLDE DIN BEHOLDER):

Skær 2-4 runde huller på ca. 1,0 cm i diameter i beholderen, afhængig af beholderens størrelse. Desinficer beholderen og andre redskaber med kogende vand. Hvis du bruger en pose kan du skære 1-2 cm lange riller, og undlade desinficering.
Sæt åndbar tape som sportstape eller malertape over hullerne.
Bland kaffegrums og mycelium grundigt i beholderen. Posen/spanden skal være fyldt og indholdet skal være presset godt sammen. Sæt låg på spanden eller luk posen tæt i toppen.
Efter 2-3 uger vil myceliet have gennemløbet kaffegrumset, og efter yderligere 1-2 uger vil de første svampe begynde at gro.
Når svampene gror ud, er det en god ide at sprøjte dem dagligt med en forstøver, da de ellers kan udtørre.
FREMGANGSMÅDE (MED LØBENDE KAFFEGRUMS):
Skær 2-4 runde huller på ca. 1,0 cm i diameter i beholderen, afhængig af beholderens størrelse. Desinficer beholderen og andre redskaber med kogende vand. Hvis du bruger en pose kan du skære 1-2 cm lange riller, og undlade desinficering.
Sæt åndbar tape som sportstape eller malertape over hullerne.
Bland første lag frisk og afkølet kaffegrums med mycelium – ca. en spsk mycelium til et halvfyldt kaffefilter. Smuldr evt. myceliet med fingerne, hvis det er vokset sammen. Husk, at du kun behøver ca. 100 gr. mycelium til 2 liter kaffegrums.
Rør blandingen sammen med ske, og luk beholderen til.
Afvent at myceliet gror/gennemløber, og blandingen bliver hvid og fnugget og tilføj da mere kaffegrums og mycelium. Rør ikke den nye blanding sammen med den gamle blanding, men læg det blot ovenpå, når du tilføjer nyt. Det skal nok blande sig løbende.
Fortsæt processen til spanden eller posen er fyldt.
Sæt låget på spanden eller luk posen tæt i toppen, og fjern evt. tapen fra hullerne så svampene let kan komme ud
Efter 1-2 uger vil svampene begynde at gro.

læs mere om dyrkning af svampe i kaffegrums og vores tips og tricks her.

SVAMPENES LIV:

Svampene kommer i “bræk”. Hvor mange bræk du får, afhænger af næringsindholdet i kaffegrumset og størrelsen af beholderen.

Luftfugtighed. Østershatte vil gerne have rimelig høj luftfugtighed. Der kan løbende sprøjtes vand omkring svampene med en forstøver, gerne dagligt. Det hjælper til at de ikke de ikke udtørrer. Hvis svampene begynder at blive tynde og ‘strækker’ sig, betyder det at de er tørre. Hvis muligt kan du sætte posen spanden i en større beholder, men en våd avis eller lignende i bunden.

Temperatur. Svampene gror bedst ved omkring 18 grader. De dør ikke ved højere eller lavere temperaturer, men går gerne i dvale.

Modenhed. Svampene er modne, og klar til at blive plukket, når de bliver lyse og ”skarpe” i kanterne. Når kanterne begynder at “bukke op af” betyder det også typisk at de er klar til at blive plukket.

Tålmodighed. Afhængigt af temperatur og luftfugtighed vil spanden/posen afgive svampe 1-3 gange. Den holder pause imellem hvert ”bræk”, så hav tålmodighed.

Tip! Du kan ‘fodre’ blandingen efter surdejsprincippet – skær en del kulturen af, og fortsæt med at fodre den med kaffegrums i en ny beholder.

Ekstra tip! Du kan prøve at temperatur-chockbehandle din østershatte kultur, hvis der ikke kommer svampe. Smid den i køleskabet i et døgn eller to – det kan sætte blandingen igang.

Vi elsker svampedyrkning, og vi nyder at følge med i jeres projekter derhjemme. Hvis du har lyst til at dele dine projekter, kan du melde dig ind facebook gruppen Fællesskab for Svampedyrkere.

 

Du er også altid meget velkommen til at kontakte os, hvis du skulle have nogle spørgsmål til vores Mycelium – Østershatte.

Yderligere information

Vægt 0,25 kg